Ana içeriğe atla

Linux Notları-1 Boot ve Deamons

     "Booting" kelimesi ile bilgisayarın başlatılması için kullanılan alışılmış bir terim. "Bootstrapping" kelimesinin kısa formu. "Bootstrap" sözlükte başkalarının yardımı olmadan kendi kendini idame ettirmek gibi bir kaç anlamı var ama buraya en uygun olanı şu olabilir: En az kaynakla bir şey yaratma, oluşturma, başlatma yaklaşımı. Bilgisayar terimi olarak, bir programı çalıştırmak için(genelde bir işletim sistemini veya mini bir çekirdeği) önce daha küçük bir program yükleyeme süreci.

    Boot süreci sonunda, kernel hafızaya yüklenir ve çalışmaya hazır hale gelir, önceliği yüksek programlar, başlangıç betikleri çalıştırılır ve sistem kullanıcılar için hazır hale getirilir. Aşağıdaki şemada bunun genel bir özetini görebilirsiniz:

    Bir bilgisayar en kaba tabirle; üzerindeki işlemcinin, hafızadaki(RAM) adreslerin içindeki ikili kodu, sırayla anlamlandırıp çalıştıran bir cihaz. Tanım basit olsada burda bir kaç problem var. İşlemci sağına soluna takılmış donanımları nasıl tanıyacak, hafızasında(RAM) henüz hiç birşey yok; çalıştıracağı programı nerde arayacak; bu bilgisayarın ekranı varmı; ekranı varsa ne tür bir ekran; klavye fare varmı,  varsa ne tür; sabit disk varmı ve ne tür vs şeklinde bir sürü farklı türde kombinasyonla tasarlanmış bir bilgisayar olabilir. Aynı işlemciyi kullanan binlerce farklı bilgisayar üreticisi var ve bir okadar bilgisayar modeli. Üstelik bunların üzreinde çalışacak işletim sistemi türleride bir tane değil. Burdaki temel problemi biraz fark etmiş olmamız gerek. Bir bilgisayarda üreticisinin yazdığı bir firmware(firm-software) bulunduran BIOS(Basic Input/Output System) çipine neden ihtiyaç duymuşlar işte bu yüzden. Yani üretici benim yazdığım kodu(öncelikle bir işletim sistemi) bilgisayarın hafızasına yükleyebilmem için bana bir yol vermeli ve ilk aşamada hakkında hiçbirşey bilmediğim bu sistem hakkında bazı bilgiler sunabilmeli. (bios olmadan çalışan sistemler şu an için ilgi alanımıza girmiyor. bios yoksa yine bu işi yapabilmem için bir yol sunulur belki sonraki yazılarda bir seri ekleyebiliriz bu serinin ardına.)

    İlk olarak şunu bilmeliyiz: Bir 80386 işlemcisi çalışmaya başladığında 0xFFFF_FFF0 adresine gider. Yani doğal fiziksel hafızanın nerdeyse sonuna ama tam sonuna değil 16 byte (veya 16 tane adres) gerisine. (farklı işlemciler için ilk komut için işlemcinin hangi adreslere gittiğini merak ederseniz şuraya bakabilirsiniz: https://en.wikipedia.org/wiki/Reset_vector) Burada işlemcinin üreticisi, ilk çalışma anında hafızanın başına gidecek şekilde de tasarım yapmış olabilir, sonunada ortasınada. ARM işlemcileri için başına yani 0x0 veya 0xFFFF0000 adresine gidiyor olduğu gibi. Önemli olan bunun üreticinin insiyatifinde olduğunu bilmemiz. 


8086/88 işlemcileri,        16 bit veri yolu(data width), 20 bit adres yolu genişliği (adress width)
80286    işlemcileri,        16 bit veri yolu genişliği, 24 bit adres yolu genişliği
80386                              32 bit veri yolu genişliği, 32 bit adres yolu genişliği


8086/88:   CS:IP = FFFF:0000 first instruction at FFFF0
80186/188: CS:IP = FFFF:0000 first instruction at FFFF0
80286:     CS:IP = F000:FFF0 first instruction at FFFF0
80386:     CS:IP = 0000:0000FFF0 or F000:0000FFF0[1], first instruction at FFFFFFF0
80486+:    CS:IP = F000:0000FFF0(?) first instruction at FFFFFFF0



    Yukarıdaki şema bilgisayar mimarileri ile ilgilenenler için yabancı gelmeyecektir. Kısaca açıklayacak olursak; (A1 ve A0) adres yolu, (D0,D1,D2,D3) ise data yolu. Kontrol yolu ise OKU ve YAZ oluyor.
İki tane adres yolu hattı (A0,A1) ile olarak 2^2=4 adet bellek gözünü seçebiliriz. Yukarıdaki resim temsili olanın da temsili gibi. Gerçekten nasıl bir yapı olduğu anlamak için mimarilere bakmanız gerek. (İşlemcinin mimarisi, bus  mimarisi; çipsetler, northbridge, southbridge, dma vs....)


Dolayısıyla fiziksel sınırımız kabaca(!) şöyle eğer bir işlemcinin adress yolu genişliği 32 bit ise, 2^32 adet bellek gözünü seçebiliriz. (1 bellek gözü :8 bit , günümüzde böyle... en küçük hafıza birimi 1 byte yani 8 bit oluyor, bir adrese ulaştığımızda 8 bit birden muhatabımız oluyor yani. Tek bir bit-e doğrudan bir adres yardımıyla ulaşamıyoruz bu yüzden.) Haliyle 2^32 byte (4GB) veri tutabilen bir hafızayı kontrol edebiliyor işlemcimiz.

Yine en basit haliyle, adress bus, data bus, control bus ve işlemci arasında aşağıdaki gibi bir ilişki vardır. Mimarilerin detaylarını atlıyoruz.


Yani işlemci ana belleğe, biosa, giriş çıkış birimlerine vs bu üç temel hattı kullanarak ulaşır. İşlemci adresleme kapasitesi bu birimlere paylaştırılır. Burada işlemcinin ilk çalışma anında üretici tarafından belirlenmiş bir adrese gittiğini biliyoruz. Bu adres RAM üzerinde olmamalı çünkü ilk çalışma anında RAM bomboş olacak. Bu adres bios ROM üzerine yönlendirilir veya map edilir. Bu işi en basit haliyle şöyle yapabiliriz:

Yukarıdaki resimde  8bitlik data hattı(D0-D7) , 20 bitlik adres hattı(A0-A19) görüyoruz. Hafıza çipinin etkinleşmesi için A16-A19 adres hattı pinleri 0 olmalı A15 pinide 1 olmalı. Yani diğer bir değişle adres aralığı 0x0800H ile 0xFFFFH aralığında ki adresler bu çipe uğruyor demek oluyor. Eğer bu çip bir bios un hafıza çipi ise (üzerine yazılabilen türden çünkü yazma kontrol hattı da bağlı) demekki bu adres aralığı RAM çipine değilde bios çipine gidiyor denebilir. Bu bir adres aralığının bilgisayarın üreticisi tarafından, ilgili çip için donanımsal olarak tanımlandığını gösterir. Tasarıma göre bu programlanabilen bir kontrol çipide olabilir. Bu durumda ilk çalışma anında bios çipine gitmesi sonra RAM çipine gitmesi programlanabilir. (kaynaklar kısmından, 80x86 IBM PC and Compatible ... kitabına bakabilirsiniz detay için: ch10- ch11). Bu yönteme memory adress decoding, benzer şekilde I/O için I/O adress decoding deniyor. Bu sayfada bir kendi 8086 bilgisayarını yap kiti var. Şemasını incelerseniz  I/O ve Memory decoding işini GAL22V10 pld çipi ile yaptığını görebilirsiniz. Yukarıdaki gibi veya basit bir 74 serisi decoder kullanarak tasarlanabilir. 
    Intel 8088/8086 referans dökümanından aşağıdaki tasarım örneğini inceleyebilirsiniz.

    



    Yakın dönem tasarımların şemalarına bakarsanız, Memory Controller Hub(MCH) ve I/O Controller Hub(ICH), veya Nort Bridge ve South Bridge gibi isimler görürsünüz. İşlemci ve adresteki hedef arasında neler var, hangi yol izlenir, çeşitli yapılar için hangi birimler farklı aşağıdaki bir kaç farklı şemadan inceleyebilirsiniz. Yani yukardaki 3 temel hat aradaki bu yapılar yardımıyla biosu, klavye, fare, ram gibi bileşenlere nasıl map ediliyor, nasıl yönlendiriliyor görmek isterseniz: 
   

köprüler



Veya şöyle bir tasarım olabilir...


veya


veya



80'ler den başlayarak mimarilerdeki değişikliklerin örnekleri için şu sayfaya göz atabilirsiniz(http://www.cs.utah.edu/~aburtsev/lls-sem/index.php?n=Main.DIDNotes)
Ayrıca "The Indispensable PC Hardware Book" kitabını inceleyebilirsiniz, bütün bir x86 referans dökümanlarını incelemektense daha hızlı fikir verebilecek bir kitap. Real mode, wrap-around, protected mode, memory segment, memory map-shadow-paging, I/O map vs birçok konuyu donanımla iç içe şekilde anlatır.

    Şimdi Intel işlemcilerin referans dökümanlarına biraz göz atabiliriz. 8086, 80286 ve tabiki 80386 öncelikle incelememiz gereken işlemciler. Çünkü birbirine oldukça yakın ve real mode ile protected mode arasındaki değişimi ilk göreceğiniz örnek. 80286 öncesi işlemcilerde real mode haricinde bir mod yok, işlemci bir adresle ilgileniyorsa bu ram üzerinde fiziksel bir alana karşılık geliyor yani. Protected mode ilk defa 80286 ile beraber bahis konusu oluyor. Sonraki işlemcilerde de başka modlar ekleniyor. Bu yüzden sadece bu iki işlemcinin referans dökümanında ilgili yerlere bakarak ilk çalışma anında gittikleri adresleri ve register durumlarını görmemiz önemli.

8086 register

8086 işlemcinin ilk çalışma anında register durumu burda CS:IP = FFFF:0000 adresi (FFFF<<4)+(0000 )=FFFF0 oluyor, dolayısıyla ilk çalışma anında bu adrese gidiyor. Bu adresin neden böyle hesaplandığına 80286 ve 80386 içinde ilk çalışma anında register durumlarını gösteren tabloyu ekleyelim sonra detaylarına bakalım.



80286 için register durumları şöyle:    

bu iki parçayı olduğu gibi kopyaladım bizim için önemli
Son Olarak 80386 için (aslında 386DX, bu be sonrası işlemcileri referans dökümanları daha yakın)


    Biraz uzattık ama yukardaki bilgiler işlemcilerin modlarını ve adreslerle ilgili konuları incelerken işimizi kolaylaştıracak. Sonuç olarak mimari nasıl olursa olsun, üreticisi bize ilk çalışma anında işlemcinin nereye gittiğini veya oraya gitmesi için ne yapmamız gerektiğini söylemek zorunda.

    Aşağıdaki tasarım için, BIOS a giden yolda: northbridge sponsorluğunda, DMI, southbridge, LPC nin iş yaptığını görebilirsiniz:





x86 uyumlu bütün işlemciler real mode denen bir modda  çalışmaya  başlarlar. Real Mode x86-uyumlu, 8086 işlemcilerinden bu günün modern intel 64-bit işlemcilerine kadar desteklenir. Bu modun bazı sınırları ve özelikleri var onları anlamaya çalışalım. Öncelikle bu modda bir adres hafızada doğrudan fiziksel bir yere erişir. 8086 işlemcisi 20-bit genişliğinde bir adres yoluna sahiptir. Dolayısıyla bu işlemci 0x0 ile 0xF_FFFF arasında 1 megabyte adres alanıyla çalışır. Ama yukarda da bahsettiğimiz gibi 16-bit register-ları vardır ve bu yüzden bir register-ın tutabileceği maximum adres değeri 2^16-1 yada hexadecimal olarak 0xFFFF(1111 1111 1111 1111) dir; ve 16 bit adres aralığı 64 kilobyte hafıza segmentini işaret edebilir. Bu 16 bit register-larla 1MB lık potansiyel hafızayı yönetebilmek için memory segmentation denilen bir yöntem kullanılmış.

segmentasyon_img

Memory segmentation yönteminde adres iki parçadan oluşur: Segment Selector ve Offset. Örneğin 0XF_FFFF adresinin ilk 16 bitlik kısmı bir Offset, geriye kalan kısmı ise Segment Selector olur. Şöyle  iki parça arasına iki nokta konarak gösterilir: 000F:FFF . Bu adresi bulmak çin [(segment<<4) + offset] şeklinde hesaplanarak bulunur. 4 bit sola kaydırmak la decimal 16( 10h) ile çarpmak aynı şey dolayısıyla (segment*16 +offset) şeklinde de hesaplanabilir. Teorik olarak bu yöntemde 1 MB hafızadan daha büyük hafıza alanına da erişilebilir. Örneğin FFFF:FFFF => 0x10FFEF ama bu adres 8086 işlemcileri için 21. adres hattının olmasını gerektirir ki 20 adettir. Dolayısıyla adresin en başındaki (1) yok sayılır. Bu durumda adres 0x0FFEF haline gelir. Bu şu demektir 0x10FFEF=0xFFEF (!).
     Bu durum wrap-around olarak literatüre geçirilimiş, inceleyebilirsiniz. 80286 işlemcinin 24 bit adres hattı olduğunu biliyoruz dolayısıyla Real modda 1 MB adres alanından daha fazlasına ulaşabileceğimiz anlamına gelir. Tam da burayla ilgili A20 etkinleştirmesi meselesi ortaya çıkar. Protected Mode meselesine geldiğimizde detayları anlatalım merak edenler için(wrap-around)

(Bahsettiğim bütün eski referans dökümanlarına http://bitsavers.org/components/intel/  adresinden ulaşabilirsiniz.)

    Segmentasyon meselesini geçtiğimize göre 8086 developer's reference dökümanına bakarsak işlemci reset durumundaki register durumları gereği:  CS:IP = FFFF:0000 adresine gitmesi gerektiğini görürüz. Bu adres yukardaki gibi hesaplandığında 0XF_FFF0 adresini verir. Ve bu adres yukarda bahsettiğimiz decode yöntemi gibi gibi bir yöntemle bios çipine ulaşacak şekilde decode edilir.
    80286 için CS:IP =F000:FFF0 => 0xF_FFF0 adresini verir. CS ve IP registerlarının değerleri farklı olsa da yine aynı adrese ulaştık. Burada dikkat etmemiz gereken bir konu var. Yukarda referans dökümanlarından aldığım ve altını çizdiğim yerleri okursanız aslında bu adresin gizli bir base adress kısmı var. Yani bu adres aslında 0xF_FFF0 değil 0xFF_FFFF adresi(24 bitlik bir adres). Burada descriptor table denen bir konudan bahsetmemiz gerekecek ama şimdilik sadece bahsedip geçelim. Protected mode konusunu uygulamalı anlatırken buraya tekrar döneceğiz.
    80386 için CS:IP=F000:FFF0 => 0xF_FFF0 yine aynı adrese ulaştık. Ama bu adreste aslında 286 da olduğu gibi gizli bir base adress le geliyor. Yani bu adres aslında 0xFFFF_FFFF(32 bitlik bir adres). Ve bu base adreslerin ilk CS register ile işlem yapıldığında(örneğin bir far jump) 286 için en önemli 4 biti, 386 için en önemli 12 biti temizleniyor yani sıfırlanıyor. Burayıda uygulama kısmında canlı olarak qemu üzerinde göreceğiz. Şimdilik sadece bahsetmeden geçemeyeceğimiz için değinmiş olalım. 

Peki şimdilik detayları atlayarak bile zorda olsa biosdaki bu adrese ulaştık. Peki bu adreste ne var? Bunu uygulamalı olarak birazda tersine mühendislikle inceleyelim.

Sonraki yazıda burdan devam edelim.

Kaynaklar

1.Jim Ledin - Modern Computer Architecture and Organization
2.BIOS DISASSEMBLY NINJUTSU UNCOVERED,  Darmawan Salihun
3.The Bios Companion, Phil Croucher
7.80X86 IBM PC and Compatible Computers: Assembly Language, Design and Interfacing Vol. I and         II: Volumes I & II (80x86 IBM PC & Compatible Computers) [Hardcover] Mazidi, Muhammad Ali      and Mazidi, Janice G.
8.The x86 PC: Assembly Language, Design, and Interfacing, Muhammad Ali Mazidi Janice G. Mazidi     Danny Causey



12. The Intel Mıcroprocessors ... Architecture, Programming and Interfacing, Barry B. Brey


19. i386/i486 Advanced Programming: Real Mode Protected Mode Virtual 8086 Mode,Sen-Cuo Ro, Sheau-Chuen Her (auth.), Rajvir Singh

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kali Linux Terminal Türkçe Klavye Ve İlk Ayarlar, Programlar

1.Komut satırına aşağıdaki komutu yazarak kalvye dilinizi Türkçe’ye çevirebilirsiniz: setxkbmap tr bu geçici bir çözüm sonrasında kalıcı olsun istiyorsanız   /etc/default/keyboard   dosyasını açıp içerisindeki  XKBLAYOUT satırındaki değeri  tr olacak şekilde değiştirebilirsiniz. veya  sudo dpkg-reconfigure keyboard-configuration komutuyla klavye dil ayarlarını düzenleyebilirsiniz. 2.Güncellemeleri kontrol edelim: sudo apt-get update sudo apt-get dist-upgrade Bu komutlardan sonra işletim sistemini yeniden başlatmanızı öneririm. Terminal "reboot f" yazabilirsiniz hızlıca. 3.Linux header ları yükleyelim sudo apt-get install linux-headers-$(uname -r) 4.Sonrasında VirtualBox için Aygıtlar > Misafir eklentileri CD kalıbını yerleştir ile misafir eklentileri kalıbını sisteme bağlayalım ve terminal şu komutu verelim bash /media/cdrom/VBoxLinuxAdditions.run Sonrasında VirtualBox menüsünden Görünüm>...

Linux Notları-2 Boot ve Deamons

     Önceki yazıda işlemcinin ilk çalışma anında işemcinin üreticisi tarafından belirlenmiş bir adrese gittiğini söylemiştik ve orda kalmıştık. "Peki bu adrete ne var" sorusuyla bırakmıştık. Bu adresin bir bios çipine map edildiğini biliyoruz. (Burada biosun kendi kodunu RAM üzerine kopyalaması, shadowing, bit twiddling gibi konuları atılıyorum detay için bakabilirsiniz ) Bu adreste işlemcinin çalıştıracağı ilk komut var. Şimdi bu komutu görelim ne iş yaptığına bakalım. Bunu görmenin bir kaç yolu var elbette ama ben mümkün olduğunca basit ve anlatılabilir olanı kullanacağım.     Tersine mühendislik yaptığımızda kaynak kodla karşılaştırabilmemiz için bios firmware sizin için ulaşılabilir yani açık kaynak olmalı. Ben VirtualBox için ve Q emu için kaynak kodları karşılaştıracağım. Fiziksel makineniz içinde aynı durum söz konusu ise ulaşabiliyorsanız window üzerinde Physical Memory Viewer kullanarak yazıyı takip edebilirsiniz vey...

Türkiyede Gençlik Kavramı - Yard.Doç.Dr. Gülden Demet Lüküslü

    Yard.Doç.Dr Gülden Demet Lüküslü'nün    Türkiyede Gençlik Kavramı  ' söyleşisinden aldığım bazı kısımlar:       "...İşte o yüzden sosyolog Pierre Bourdieu gençlik çalışmasını ve gençlik üzerinde yapılan akademik çalışmaları çok eleştiriyor. “Siz çalışırken sadece burjuva gençliğini çalışıyosunuz, çok ciddi sayıda olan işçi gençliğini göz ardı ediyosunuz. Sizin genç derken bahsettiğiniz kitle, daha çok öğrenci olan kitledir” diyor..."